Minimizare pierderi in constructii

Origini si beneficii

Planificarea atenta in timpul achizitiilor de materiale este importanta pentru reducerea la minim a pierderilor generate de proiectele de constructie, in timp ce eliminarea responsabila a deseurilor inevitabile va aduce beneficii atat pentru mediu cat si pentru resurse.

Construcția este rareori o știință exactă. Asamblarea sumelor corecte și exacte pentru fiecare material este un necesar  și de multe ori poate fi comandat prea mult cu scopul de a acoperi eventualele pierderi prin deteriorarea accidentală sau ghinioane.

Se cunoaste faptul că un astfel de surplus disponibil poate duce, de asemenea, la situatia in care cei care lucrează la un proiect nu vor avea la fel de multă grijă pentru a minimiza pierderile.

Diversele estimări au plasat proporția de materiale utilizate în construcții care sfârșesc ca deșeuri între 2,5 și 15 la sută, deși este greu de stabilit o cifră cu astfel de variație dramatica între site-uri.

Ceea ce este sigur, este că se poate face mai mult pentru a reduce.

Originile de deșeuri

WRAP Deșeuri și programul de acțiune Resurse (WRAP), format în colaborare cu Agenția de Mediu, își propun să identifice surse de risipa și încurajează eficiența pe șantierele de construcții să-l reducă.

Wrap descrie două categorii de deșeuri de construcții, si anume cele generate ca urmare a proiectarii caietului de sarcini, precum si cele generate de activitatea de constructie in sine.

Programul prevede că deciziile incorecte și neeconomice efectuate în design, pot contribui în mod semnificativ la cantitatea de deșeuri generate în timpul construcției unui proiect. Alegerea materialelor gresite cauzeza deșeuri, la fel ca obtinerea de mai mult material fata de cel preconizat.

Foile de gips-carton folosite pentru drylining, gresie, dale de pavaj, cărămizi și blocuri sunt toate identificate ca potențiale zone de astfel de deșeuri.

Deșeuri generate în timpul construcției pot exista fie "accidental", fie inevitabil. Deșeurile accidentale sunt cele create, prin daunele cauzate de erori de manipulare, depozitare necorespunzătoare, în timp ce deșeurile inevitabile vin de la materialele necesare utilizate în lucrări temporare, cum ar fi cofraje pentru beton și acumulare folosite pentru a sigila un santier.

Materialul nefolosit direct legat de construcție, cuprinde materiale incluzand cărămizi, beton și lemn, fie deteriorate sau neutilizate în timpul procesului de construcție, în timp ce deșeurile mai pot proveni din alte surse, cum ar fi materiale de izolare, cabluri electrice, precum și deșeurile create în timpul pregătirii site-ul, inclusiv materiale de dragare, copaci cioturi și moloz.

Alte deșeuri pot fi potențial periculoase, care conțin substanțe nocive cum ar fi plumb sau azbest, îndepărtat de pe clădiri mai vechi, sau pot deveni periculoase datorita depozitarii. De exemplu, descompunerea rigips eliberează hidrogenul sulfurat ca si gaz toxic.

Reducerea risipei

Contractorii pot influența cel mai mult pierderile de la procurarea de materiale pentru un proiect. De multe ori, din moment ce materialele sunt considerate ca fiind ieftine în comparație cu forța de muncă, alocații de deșeuri arbitrare sunt contractati pentru a acoperi materialele pierdute. Aceste alocații sunt adesea non-specifice și nu ajustate în conformitate cu cerințele unui anumit proiect.

WRAP sugerează ca această problemă ar putea fi îmbunătățită printr-un sistem care sa estimeaze mai precis cerințele materiale și link-uri către figurile risipei reale la finalizare, si pentru o mai buna intelegere de la sub-constrctori privind cerintele lor specifice, si minimazand astfel pierderile în construcțiile viitoare.

Echipa de proiect ar trebui să fie încurajată de către client să se gândească la o reducere a deșeurilor ca o problemă importantă. Clientii trebuie să pregătească planul de gestionare a deșeurilor Site cerute de lege și să stabilească obiectivele risipei, în timp ce subcontractanții trebuie să facă tot posibilul pentru a estima cu precizie materialele necesare și potențialul pentru pierderile suferite.

Utilizarea schițelor CAD și software-ul de estimare digitală poate îmbunătăți foarte mult această precizie, si poate face ca informațiile pe care le generează la dispoziția contractorilor, subcontractorilor și furnizorilor, sa minimizaze eroarea. La celălalt capăt al scalei tehnice, efectuarea de măsurători de site-ul de mână va crește precizia și va ajuta cu identificarea sumelor corecte de materiale pentru a acoperi zona.

Utilizarea sistemelor mecanice corecte și a utilajelor pentru materialele în mișcare, va anula riscul de pierdere sau deteriorare în timpul transportului și în jurul site-ul, în timp ce fabricarea off-site-ul de elemente va deveni o metodă din ce în ce mai populara pentru a îmbunătăți eficiența și calitatea.

De exemplu, fabricarea off-site-ul de tuburi flexibile pentru locuințe interne permite cablurilor electrice costisitoare pentru a fi utilizate cu pierderi minime. O astfel de off-site este fabricarea ce reduce volumul de muncă necesar la fața locului și în special off-reduceri.

Un alt element crucial în reducerea risipei este educarea în mod eficient a fortei de muncă,cum trebuie facut acest lucru si de ce este atat de important.

Creșterea gradului de conștientizare a relației dintre proiectare, deșeuri și impactul asupra mediului, este un punct de plecare înainte de strategii specifice, cum ar fi alocarea de responsabilitate personală pentru reducerea cantității de deșeuri pe site și punerea în aplicare a stimulentelor pentru oameni. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri, se va concentra pe cei care efectuează lucrările de a îndeplini obiectivele, la fel ca și schimbul de informații cu privire la cele mai bune practici.

În cele din urmă, reciclarea este un element important în calitate de deșeuri din construcții, avand mai mult potential de a fi utilizate din nou în proiectele viitoare. De exemplu, molozul poate fi zdrobit și reutilizat, iar deșeurile de lemn pot fi de asemenea recuperate din utilizari similare.

Beneficii de reducere a risipei

Luarea unor astfel de măsuri pentru a reduce pierderile vor avea un efect extrem de pozitiv pe partea finanțelor și a mediului. 

Subcontractanții vor beneficia de o reducere a risipei prin îmbunătățirea imaginii lor prin aparitii pro-activw în astfel de măsuri și prin menținerea prețurilor de licitație, cu costuri materiale reduse.

Clienții și contractorii vor culege recompensele gemene ale costurilor proiectelor reduse și nu ar trebui să plătească pentru excesul de material risipit.

Taxa de depozit de deșeuri la eliminarea deșeurilor continuă să crească, făcându-le mult mai importante decât oricând pentru a minimiza pierderile.